Wednesday, August 30, 2006

apa ada pada nama

kita sume ada nama yg mak bapak kita bg. nama yg tertulis lam IC kita, yg digunakan dlm urusan rasmi. kita gak kdg2 ada nama manja, yg dipanggil oleh family atau org trsyg. dan kita gak ada nama glemer, atau nama samaran. slalu nama samaran ni bila kita xnk org tau nama btul kita la kan, utk melindungi identiti tapi masih lg boleh berinteraksi dgn org2 trtntu.

mcm aku. aku cuma nk korg tau nama aku payid je. nama IC aku xyah le tau. dalam forum pn aku dikenali sbg payid. dan aku pon kenal forumer yg lain ngn nama glemer derang je. xpenah aku tanya dan amik tau nama btul derang. aku tau, spt aku, derang juga ada identiti yg prlu dismbunyikan utk sbb2 yg trtntu. so aku pon xpenahla sibuk menanya nama btul derang. tanpa tau nama btul pon, kitorg tetap mjd kwn yg baik, brtuka2 fikiran, berbincang ttg mcm2 isu.

tapi peristiwa smlm ni wat aku terpikir, kdg2 kita mmg kene tau nama btul kwn2 kita

************************************************************************************

smlm aku ke bank, nk byr duit sekapal utk gath nnt. tetiba aku teringt sesuatu yg sgt pnting..apa nama btul sekapal? selama ni aku hanya kenal dia ngn nama sekapal. adeh.. camne nk isi form ni. aku cuma ada akaun number je. aku mula igt nk pki deposit machine, malangnye aku xde duit pecah. ada duit besar je. xkan deposit machine nk bg duit baki kan?

aku plak xde number fon sekapal. so tpaksa la guna talian hayat bro zaforro (yg juga aku xtau nama btulnye). malangnye bro zorro pon xdpt membantu. makin menggelabah la aku.

so aku pon amik la borg. dah le kt tempat borang tu penuh lak org yg menjaga. sumer pakat ushar je aku isi borang. eisy.. mula la nervous ni. masa isi tu kat ruangan 'nama' tu aku biarkan kosong. xkan aku nk tulis 'sekapal' kut? pakcik tu leh lak bg soalan maut kat aku "apsal xisi nama tu?" eisy.. aku yg gelabah pon jawab le "err.. saya xpasti la ejaan nama dia. nnt la saya check ngn kaunter". xkan aku nk kata "saya xtau la nama dia pakcik. saya masuk duit je utk dia" mesti pakcik tu heran. mcm aku berurusan ngn mafia mana lak kan? (ehehe sekapal tu mafia ke?) pastu aku trus amik number dan pegi kat kaunter

sib baik kerani kaunter tu tanya apsal aku xpki deposit machine. bila aku jwb xde duit kecik, dia tukarkan duit utk aku. sbb dia kata klu nk berurusan ngn kauntr kene charge 50sen. aku pon lega la sket, xyah dia tgk borang yg xbernama tu. dapat je duit tukar, trus gi deposit machine


dpd deposit machine tu, aku tau la nama btul sekapal. aku harap la tu nama btul dia. klu masuk akaun org lain naya je. free2 org tu dpt duit aku. aku pon tawakkal je la

*************************************************************************************

tu la dia kan? kdg2 dlm situasi trtntu kita trpaksa gak amik tau nama btul kwn2 kita. xpe la. bukan rugi pon. aku pon bukan terlibat lam apa2 konspirasi kan? hehe.

Monday, August 28, 2006

mari merepek

mari kite merepek2 lg. saya ada byk topik nk ckp. tp xtau nk ckp kat sape. meh saya citer kat blog ni ye

*********************************************************************
1. skang ni saya berada btul2 blakang bilik tv. actually blk komputer ni sebelah je ngn bilik tv. so skang saya menaip membelakangan bilik ni la. masalahnye pompuans (byk pompuan) dgn kecohnye tgk tgk persandingn siti dan juga intrview bersama bekas tunang mawi (alternate channel). udahle kecoh, psg tv kuat2 lak tuh. bengang sgguh. dah la saya xnk trlibat pon ngn kedua2 event tu sbb saya rasa sgguh menyampah. skang saya tpaksa mdgr lak. dan yg lbh tension, derang siap bukak tgkap dan selak langsir bilik tv lg. so skang ni seolah2 derang leh tgk apa yg saya tulis di samping saya mdgr apa yg derang merepek kat tv ni

2. eh, tetiba saya dgr lg dealova yg sy tujukn pd cheryl samad. nk jiwang kejap la. ehehehe

3.alamak. lagu sudah abis ke? jom kita smbung. arini spatutnye sy tlg amikkan jubah konvo utk kwn sy, J. tapi sbb sy malas beratur pjg2, sy igt nk amik esok je. rupanya sib baik la sy xg beratur td. sbbnye cuma jubah je yg leh amik arini. sticker knderaan and invitation card xsiap lg, so derang kene collect lain. merasa la kene sumpah ngn para bakal graduan. ye la, ada ant derang ni dtg jauh2, keje lak tu. bkn sng nk dpt cuti. xkan nk dtg 2,3 kali collect jubah and everything. sib baik J suh sy amikkn, and sib baik saya xamik arini

4. masih psl jubah konvo. td tetiba sy trsrmpak ngn psgn A dan I yg dtg dr n9 semata2 nk amik jubah. nk dijdkan citer sy terlalu kt tmpt amik jubah tu. derang pon tanya, "nk amik jubah ke?" terbocor la citer yg saya xbis study lg. ahaha. lantak la. tapi sib baik saya xtrbocor yg saya collect jubah utk J. sbbnye? A pnah hgt digosipkn J, and J pon suke gile kat A. A je jual mhl. masa tu xcouple pon lg ngn I ni. and smp skang J masih suke kat A. agknye klu terbocor msti kelat muka A ngn I kan masa tu? merasa la acara menjeles spjg ke n9

5. saya ni rasa cam nk lari je time konvo ni sbb xnk jmpe kwn2 lama saya. tp xtau nk lari g mana. nnt la saya pikir

6. saya lapar la. sape nk blanje saya mkn ni?

Wednesday, August 23, 2006

i miss basketball

petang td, spt petang2 kelmarin, aku luangkan sikit masa aku menonton org2 main basketball. skang ni tgh karnival sukan, so rancakla court basketball yg kebetulan tepi blok hostel aku je.bila menengok kemeriahan, sorakan, the adrenaline rush bila cubaan shoot yg sipi2 je, semua tu buat minda aku berputar balik ke 6 thn yg lalu

6 tn yg lalu, masa aku form 5, aku pernah alami semua tu. org bersorak nama aku, bertepuk tgn bila aku berjaya menghalang forward player, bila aku berjaya rampas bola.sesungguhnya itu antara kenangan terindah aku. mmg aku bukan pemain yg handal pun. malah aku cuma pemain simpanan, yg hanya diturunkan bila diperlukan shj

tapi berada dlm team tu mmg sgt2 mengajar aku erti semangat berpasukan. everything is about the team. u r there because of the team, and not the other way round. be it u star player ke, u captain ke, u forward ke, u point guard ke, atau u'r juz substitute yg diturunkan utk halang forward je ke (aku la tu) xde sape yg lebih atau kurang. semua adalah team. dan semua ada peranan masing2

dan aku personally sgt berbangga utk berada dlm team tu. utk sarung jersi num 7 tu, utk bermain ngn teammates aku. to me, it's an honour. dan bukan aku sorg je rasa camtu, malah the whole team. and paling aku xleh lupa segala sorakan, kata2 semangat masa kitorg melangkah ke court utk mulakan game. xtergambar perasaan masa tu. nervous, takut, bersemangat, semua ada

dan yg plg manis tentu la victory kan. team aku berjaya menang 2nd place utk seluruh zon utara masa tu, dan mewakili zon ke peringkat kebangsaan. masa tu la saham menjulang tinggi. hehe. lgpn before ni xpenah kitorg qualify sejauh tu. so satu kebanggaan la pd aku

banyak cerita yg kitorg kongsi dlm team. all the dramas, mungkin klu xsehebat komik slamdunk, mampu gak dijadikan novel. nntla klu senang aku ceritakan

smp ke penghujung game, aku masih lg mengimbau nostalgia manis aku. so aku decide utk abadikn shj dlm blog aku ni