Tuesday, May 12, 2009

this is for my friends

i gave my bestfriend a call on her bday last nite. it's been a few mths since the last time we hang out together. suda lama juga kami xborak2, either on the phone or thru YM. yeah, it's been a while..

maka terjadila perbualan berikut

aku : kau g gath x dude?
dia : harusla pegi. kau pegi ngn sape nih?
aku : tah, xtau la lg
dia : mana leh xtau. harus bawa sape2. nnt2 ada la tuh *gelak2
aku : bila aku ckp aku xtau nk pegi ngn sape, aku igt kau nk offer aku pegi ngn kau *tonasi kerek tetapi xmemaksudkannye
dia : nk pegi ngn aku boleh je. tp kau kena bwk partner la. nnt kau jeles lak tgk aku bermesra2. xde partner xleh g ngn aku *tonasi konon2 mengugut
aku : xlehla dude. aku kena maintain single smp gath nnt. aku nk menang anugerah "single terhangat di pasaran"
dia : keji la kau! *gelak2. apsal semua org berebut2 nk menang title single nih?
aku : sape lg?
dia : ramai je yg kt dlm forum tuh
aku : cheh. derang xkenal sape payid lg kut. derang igt derang ada can nk menang ke klu aku ada? *tonasi gile punye poyo

**disclaimer
ayat terakhir tu aku mmg xmemaksudkannye langsung. aku tidak memandang rendah kepada mana2 contender (cheh, contender katanya) pon. dan aku bukan single sbb nk menang anugerah ye. mateila aku dikeji oleh organizer dan para peserta

bila aku trdgr tawa yg sgt besar di hujung talian selepas aku melafazkan kalimat poyo tu, aku tersedar sesuatu yg aku ambil mudah selama ni. aku tersedar yg aku sebenarnya sgt rindukan ketawa itu. aku rindu saat kitorg bergelak ketawa sama2. we had lots of big laugh together. we used to lepak2 kat mama sambil pekena teh tarik dan laughing our ass off sampai hampir terjatuh kerusi. i missed those happy moments

i admit lately aku sgt jarang menghabiskan masa ngn kwn2 aku. i blame my neverending workload for that. it seems that workload yg bertambah2 menuntut komitmen aku agak lebih berbanding dlu (walau gaji masih sama saja). bt i know nobody would buy that lame excuse. especially when they see that i have time to update my blog and facebook and playing mafia wars at the same time. bt honestly, aku mmg tidak boleh mau borak2 di YM spt dulu. and i juz couldnt come out with a logical explaination. maka aku memilih utk diam saja

aku tau, ada antara kwn yg dah mula terasa mcm aku jauhkan diri. kekangan2 dlm hidup aku membuatkan aku semakin jauh. tp hakikatnya sejauh mana pon aku pegi, derang xpenah hilang aku. derang tau je sebenarnya mana nk cari aku. dan walaupon aku hilang di pandangan mata derang, derang sebenarnya xpenah hilang di hati aku. selalu2 juga aku terkenangkan derang. dan ada masa2nya juga aku rindukan derang

tp sejauh mana pon aku pegi, selama mana pon aku hilang, aku mau derang tau yg aku masih payid yg dulu. aku masih lg payid yg boleh bergelak ketawa bersama dan berkongsi kesedihan mereka. aku masih lg payid yg xkan ragu memberikan pertolongan klu derang perlukan. dan aku juga masih lg payid yg xkan judge derang walau apa jua tindakan derang. aku masih lg payid yg menerima mereka tanpa syarat

jd kepada kamu yg mungkin aku xcontact sejak seminggu, sebulan, setahun, dua, tiga tahun atau bertahun2 yg lepas

aku masih kawan kamu walaupon dulunya kamu single tegar tp kini dah berpunya.
aku masih kawan kamu walaupon dulunya kamu kurus tapi sekarang dah sedikit montok
aku masih kawan kamu walaupon dulunya kamu senang lenang tapi kini dah susah
aku masih kawan kamu walaupon aku telah single hampir 2 tahun tapi kamu dah 5 kali berganti partner

aku masih lg boleh jadi tempat kamu utk bergelak ketawa dan berkongsi kegembiraan
aku masih sudi meminjamkan bahu untuk ditangiskan
aku masih lg akan rescue kamu dr gadis2 yg kamu rasa xsesuai dijadikan gf tapi kamu xtau nk break up camne ngn derang
aku masih akn tlg belikan bunga utk gf2 kamu andainya kamu xsempat nk belikan
aku masih akan menjadi tempat mengadu perihal gf2 kamu yg kamu xboleh nk luahkan
aku masih akan berkongsi cerita2 kamu yg kamu xboleh ceritakan kpd org lain

aku masih payid yg begitu

dan kepada kawan2 aku yg ada sekarang

aku sedang membayar in advance masa2 yg aku spend bersama2 sgn kamu sekarang. kerana mungkin satu masa nanti aku tidak mampu untuk berbuat demikian. aku minta maaf in advance kiranya satu masa nanti kita tidak berhubung sekerap ini. tp percayalah bahawa kamu2 juga sentiasa di hati aku

dan kepada kwn baik aku, fanta yg menyambut hari lahir smlm, happy bday dude. hope ur celebration was a blast. god bless!

12 comments:

semuthitam said...

sekali kau post entry yang panjang, aku jadi malas nak komen. aku kawan yang tak kenal payid yang dulu, tapi terima kasih banyak2 untuk payid yang sekarang...

Jedi said...

jom mengeteh-tarik

Si Kicik said...

Bro, the best working solution for this? Be best-friends with your colleagues! You'll see them in the office, you might still see them outside of the office... And they'll always understand the workload excuse.

Anyway... Happy birthday to your friend too. And thanks for the wish. Keep writing longer entry.

dian said...

waaaaahhhh!! :)

takyah lah bawak partner pun nok

kang terpaksa bertanding untuk kategori lain pulerk, so how?

trimaseh. mak assume uol nak ajak weol berjalan jalan minum minum dan lepak lepak someday !

U-know-me said...

Mak terharu okey....

Ingat daku dalam doa mu.

Thanks Payid!
Lepas ni kita luangkan masa lepak2 k. I'll be around. Roger jer!

Muaxxx.. (motif?)

dark angel said...

ko ni, kalau tulis mesti buat aku rasa sedih..hahahah. Walaupun aku tak kenal kau, tapi aku rasa kau mesti kawan yang baik. Kau teruskanlah single mana tahu ko single tu lebih baik dari berdouble, nanti lagilah takder masa utk member2..huhu....tapi payid mesti gigih mencari kan..hahehe

vanila said...

no wonder invi aja..
take ur time..
we knw u're still a gud fren..

payid said...

semut
sama sama

jedi
insyaAllah, bila ada masa nnt eh

si kicik
tks for dropping by, bro. it's an honour. n tks for the adv

dian
ye nok. dah lama betul kita xmelepak bersama. nnt bebila kita lepak eh

i know u
dun mention buddy. my pleasure

dark angel
susah ati aku kau bersedih2 baca blog aku nih. tp aku xdela gigih sgt mencari pon. biar org je cr aku kut. eheh

vanilla
tks for ur understanding, babes

pires said...

u single ke payid?

hehe :p

.....picky..... said...

patut la lama xnampak kat ym neh...xleh kaco2 payid dah, dia bz upernya...take care yer!

payid said...

pires
motif xpercaya? ahaha

picky
nk kacau bleh je. tinggal je offline msg. i mesti bls punye

Jebonx said...

"Laughing your ass off.."
muntut kau bleh gelak ke?? Kagum kagum.. harus lah demonstrasi di hari2 yg akan datang.. Ehh jap.. nak ke aku tgk sebenarnye.. Err Err maybe not. Pekata kau buat pertunjukan bakat kat gathering nanti? he he he
Sekian lawak bodoh di tgh hari yg boring..