Monday, May 10, 2010

sesi kaunseling bersama payid

life is a blessing when u hv a very close and tight circle of friends. kau ada kwn2 yg sanggup bersusah dan bersenang-lenang dgn kau dan menerima kau seadanya engkau. it's also a blessing when u hv a partner who loves u to death dan membuatkan hari2 kau lebih ceria dan bahagia dpd biasa. it's even a greater blessing when u can hv both at the same time. but, what if somehow, ur friends and ur partner just couldnt get along. kalau bahasa anak2 muda skang, 'tak boleh blah'?

ur circle of friends are so tight, they refused to accept anyone new into the circle, eventhough that sumone new is your partner. mungkin derang rasa org baru itu tidak cukup bagus utk masuk dlm circle itu. mungkin juga derang rasakan partner baru kau itu tidak sekufu dgn derang. so even if eventually they're gonna accept ur new partner, they are so not gonna make it that easy for him or her.

dan partner baru kau plak seakan tak mengerti kenapa la kau harus hang out ngn kwn2 kau yg mcm bagus sgt tuh. dia mcm xpaham kenapa kau harus membahagikan masa utk kwn2 kau juge padahal perhatian sepatutnye dicurahkan hanya utk dia seorg saja. kau kata kau cintakan dia, jadi kenapa dia harus berkongsi kasih syg dan perhatian ngn kwn2 xguna kau itu?

jadi padanla muka kamu yg tersekat kat tgh2 tu kan? hahaha. so much for being greedy, trying to hv the cake and eat it too. xdela, kalau boleh kita semua maukan kebahagiaan yg altimet. nk wat camne, partner kau ngn kwn2 kau xleh get along kan. klu derang mmg kamceng, xdela kau terlibat dlm permasalahan ni.

before considering utk ditch either ur friends or ur partner, tolongla consider dlu kebaikan2 yg derang pernah buat utk kau. kalau sedikit pun kebaikan derang xpenah buat kat kau, boleh la kut kau consider nk ditch. tp by right pon, klu perhubungan itu xpernah mendatangkan sebarang faedah kepada kau, kenapa la kau masih lagi terlibat dlm perhubungan itu? kau la yg bangang kan. jadi kalau salah satu party itu pernah berbuat baik ngn kau, jgnla kau menjadi lupa diri dan menyingkirkan mereka terus dr kehidupan kau hanya utk mencari jln penyelesaian yg mudah. nasib kau la yg terpaksa bersusah payah lepas ni utk menjaga hati kedua2 belah pihak. and dun expect them to understand. dun ever expect for anythg to be easy for u. kau berani cari masalah, berani la juga utk pay for the price. so good luck la dlm menghadapi hari2 mendatang dgn susah payah

utk si partner baru yg having a very hard time understanding kenapa partner kau kena hang out dgn kwn2 loser dia itu, sila la beringat bahawa long before kau muncul dlm hidup partner kau, there were the friends. dan mungkin kwn2 partner kau kelihatan spt loser yg mungkin tiada masa depan padahal partner kau ni hv a very bright and promising future. but there must be a reason kenapa loser2 itula yg menjadi kwn2 baik partner kau. mungkin kwn2 loser dia itula yg telah membantu dia going through the toughest stage of his or her life padahal masa tu kau tu wujud pon belum dlm hidup partner kau. dan sebelum partner kau menjadi successful mcm sekarang, loser2 itula yg sudi berkawan dgn partner kau yg loser juga ketika itu. so, kalau understanding the friendship itu pun menjadi satu permintaan yg sukar utk kau penuhi, the least u could do is recpect the relationship that ur partner have dgn kwn2 dia. seriously, the world doesnt revolves around u alone, so stop being so self centered

dan utk kwn2 sehidup semati itu, mengertila bahawa kawan kamu itu mempunyai komitmen baru dlm kehidupannya sekarang. nk buat camne klu partner baru kwn kau itu tidak cool mcm kamu juge. for sum reason, kau juge xmengerti kenapa kwn kamu sgt tergila2kan dia. but whatever floats his or her boat, let it be. u shud be happy for ur friend. dan walaupun dia dah menjadi kacang yg lupakan kulit dan seolah2 menjauhkan diri dr kamu kerana kamu mungkin memalukan pada partner barunya, bersediala utk menerimanya semula dan berada di sampingnya sambil mendengar rintihan hatinya (seperti biasa) ketika that b*****d meninggalkan kwn kamu dlm keadaan kepatahan hati nnt. that's what true friends are for, seriously

but seriously, dgn problem2 camni? i'd rather stay single

7 comments:

::|| atOi_aLLen ||:: said...

helo. pnah juga brda dlm keadaan sprti ini. hmm. frankly speaking, kalo mnde cmni jdik, mmg srabot. gle. tp utk org cm aku la. i separate between my love life n real life..

bkn sbb ape, mgkin sbb aku ni undercover, so nobody knows whos my lover accept kwn2 snget aku. tp kwn2 snget aku xdela brda diskeliling aku.

mmbe2 yg dskeliling aku sume stret2. so kalo jmpa awek, juz me n her jela,..xde mmbe2 len..

tp still, bit by bit, aku akn try combine love life aku ngn real life aku dgn prkenalkn si dia kt fmily n frens..

so lme2 bleh la msok..hee.

so nsihat aku, try slow2 la..mula2 mmg pyah, tp lme2 ok kot. hee. chow~

the reader said...

bravo payid! you sum it up to a T :P things like these are actually black and white but some ppl like drama kot in their life so - like u say it - whatever floats your boat la.

payid said...

atoi
im jz saying in general. xkisah la rship undercover atau tak. bt shit cn juz happn to anyone
glad it worked out for u, babes

the reader
juz my 2 cents. eheh. sum ppl xleh hidup kut tanpa drama. bt i always try to live my life as simple as possible. why complicate things yg dah sedia complicated?

Bintang D'hati said...

Tetiba jd makin suka ngan entry payid...bernas anak mak! :-D

payid said...

bintang
anak emak? hahaha. okla. i cn live with that
thank u for the compliment btw

semuthitam said...

yid, being a loser is not an option. jadi tak baik tau kata siapa-siapa pun loser. boleh blah ke tak boleh, banyak faktor yang mempengaruhinya. dan bila sesuatu yang tak best berlaku pada kita, it was just our bad karma...

Jebonx said...

Emo! Emo! Emo!
kah kah kah.. ckp jek.. "Ada aku kesah?"