Tuesday, September 28, 2010

adakah mereka mmg complicated atau payid yg terlalu cetek akal utk memahami?

aku bukanla orgnye kalau mau bercakap soal agama dan hukum hakam. aku sedar iman aku tidak sesempurna mana. tapi kdg2 i just cant help myself frm wondering, bagi seorg yg mengaku muslim, mengaku melayu, sesuaikah tindak tanduk dan perlakuan sesetengah kita

aku tidak akan menghakimi kamu tentang cara hidup atau jalan yg kamu pilih. hidup kamu, kamu tentukan sendiri. aku tidakla sebagus mana utk menghakimi org lain. tapi aku aneh bila kdg2 diberi nasihat dan teguran, kita akan melenting marah. jika yg menegur itu bukan sekaum dgn kita, katanya mereka tidak memahami hati dan naluri kita. kalau nasihat itu dtg dr golongan sesama kita pula, katanya cerminla diri sndiri dlu. diri sendiri pun tak betul ada hati nak nasihat org

pada aku, bila kamu enggan menerima nasihat, dan mengutuk pula org yg memberi nasihat2 itu, kamu sebenarnya tidak menghormati nasihat itu sendiri. a good advice is still a good advice, walaupun ianya datang dari org gila sekalipun. jadi kalaupun kamu tidak hormat pada pemberi nasihat yg berjeans dan t shirt lusuh instead of berjubah dan bertudung litup, sekurang2nya hormatla pada kata2 nasihat yg disampaikan. setinggi mana pangkat dan darjat kita sekalipun, apakah nilai diri kita yg tidak mahu menghormati nasihat yg baik?

dan utk seorg yg merasa mereka adalah sgt open minded, aku aneh juga bila kamu xboleh menerima open criticism. apakah definisi open minded itu hanya include berbicara soal dalam2 kain secara terbuka tanpa malu sesama sendiri dan tidak lebih dari itu? bila dikritik secara terbuka, u start to take it personal instead of using it to improve urself. maka kamu putuskan silaturrahim sesama kamu hanya kerana kamu merasa org itu xsepatutnya point out kesilapan kamu secara terbuka

dan utk seorg yg kononya macho kekar dan lebih jantan dari lelaki, aneh juga bila kamu mudah tersentuh dan kecil hati bila ditegur. kita sesama kita pun dituntut utk saling berpesan2 pada kebenaran. jadi kenapa kamu tetiba melenting when the truth is shoved to ur face? kwn2 aku yg girly2 pun tak sesensitif kamu.

aku mungkin sgt dangkal sebab setiap kalipun aku mau quote yusry KRU kata 'diam adalah pintar'. aku tak bijaksana sgt nk memetik kata2 pujangga lain. tapi apa yg yusry ckp tu ada kebenarannya. sbb bila kamu start mengutuk dan mengkritik org2 yg memberi nasihat kepada kamu secara terbuka, ianya hanya akn menampakkan kerendahan peribadi dan ketidakcerdikan org2 yg tidak tahu menghormati kata2 nasihat. aku faham andai kamu melenting tidak setuju dgn nasihat dan kritikan tu. aku pun adakalanya tidak mau mengikut nasihat yg aku dpt juga. tp aku rasa dlm hal yg mcm tu, lebih baik kita diam. sekurang2nya bila kita diam tanpa bicara. org tak nmpk sgt ketidakcerdikan kita

eh, kwn aku bwk rendang ayam ngn nasi impitla. aku nk g mkn dlu. bye!

4 comments:

dAt! said...

To admit wrong takes courage as big as the superman. So u can have an idea how little courage most ppl have.

Sinchan Nakal said...

aku orang yang kurang macho tapi gaya penulis lembut dan aku leh terima nasihat org

payid said...

dat
high five sket!

sinchan
xkisah la kalau xmacho pun, asalkan kau tidak angkuh utk menerima kata2 nasihat org lain. xkendu xpe, janji cool (ni bos aku ajar!)

Anonymous said...

saje blogwalking...
tetibe tertarik dengan entry ini...
yup " diam adalah pintar "
kalau ta nak dengar juz senyap...
makin banyak kita menyangkal sebenarnya lebih banyak menampakkan kelemahan kite...