Wednesday, August 30, 2006

apa ada pada nama

kita sume ada nama yg mak bapak kita bg. nama yg tertulis lam IC kita, yg digunakan dlm urusan rasmi. kita gak kdg2 ada nama manja, yg dipanggil oleh family atau org trsyg. dan kita gak ada nama glemer, atau nama samaran. slalu nama samaran ni bila kita xnk org tau nama btul kita la kan, utk melindungi identiti tapi masih lg boleh berinteraksi dgn org2 trtntu.

mcm aku. aku cuma nk korg tau nama aku payid je. nama IC aku xyah le tau. dalam forum pn aku dikenali sbg payid. dan aku pon kenal forumer yg lain ngn nama glemer derang je. xpenah aku tanya dan amik tau nama btul derang. aku tau, spt aku, derang juga ada identiti yg prlu dismbunyikan utk sbb2 yg trtntu. so aku pon xpenahla sibuk menanya nama btul derang. tanpa tau nama btul pon, kitorg tetap mjd kwn yg baik, brtuka2 fikiran, berbincang ttg mcm2 isu.

tapi peristiwa smlm ni wat aku terpikir, kdg2 kita mmg kene tau nama btul kwn2 kita

************************************************************************************

smlm aku ke bank, nk byr duit sekapal utk gath nnt. tetiba aku teringt sesuatu yg sgt pnting..apa nama btul sekapal? selama ni aku hanya kenal dia ngn nama sekapal. adeh.. camne nk isi form ni. aku cuma ada akaun number je. aku mula igt nk pki deposit machine, malangnye aku xde duit pecah. ada duit besar je. xkan deposit machine nk bg duit baki kan?

aku plak xde number fon sekapal. so tpaksa la guna talian hayat bro zaforro (yg juga aku xtau nama btulnye). malangnye bro zorro pon xdpt membantu. makin menggelabah la aku.

so aku pon amik la borg. dah le kt tempat borang tu penuh lak org yg menjaga. sumer pakat ushar je aku isi borang. eisy.. mula la nervous ni. masa isi tu kat ruangan 'nama' tu aku biarkan kosong. xkan aku nk tulis 'sekapal' kut? pakcik tu leh lak bg soalan maut kat aku "apsal xisi nama tu?" eisy.. aku yg gelabah pon jawab le "err.. saya xpasti la ejaan nama dia. nnt la saya check ngn kaunter". xkan aku nk kata "saya xtau la nama dia pakcik. saya masuk duit je utk dia" mesti pakcik tu heran. mcm aku berurusan ngn mafia mana lak kan? (ehehe sekapal tu mafia ke?) pastu aku trus amik number dan pegi kat kaunter

sib baik kerani kaunter tu tanya apsal aku xpki deposit machine. bila aku jwb xde duit kecik, dia tukarkan duit utk aku. sbb dia kata klu nk berurusan ngn kauntr kene charge 50sen. aku pon lega la sket, xyah dia tgk borang yg xbernama tu. dapat je duit tukar, trus gi deposit machine


dpd deposit machine tu, aku tau la nama btul sekapal. aku harap la tu nama btul dia. klu masuk akaun org lain naya je. free2 org tu dpt duit aku. aku pon tawakkal je la

*************************************************************************************

tu la dia kan? kdg2 dlm situasi trtntu kita trpaksa gak amik tau nama btul kwn2 kita. xpe la. bukan rugi pon. aku pon bukan terlibat lam apa2 konspirasi kan? hehe.

5 comments:

zaffey said...

allopsss payid!
hahahaha... sian adik aku nih... ih.. ih.. takpe.. takpe.. nanti ko tau jugak nama2 IC kitorg yg sesedap seharum se-se-se lagi la! hahahaha.. ;P

uLat said...

payid, apsal ler tak hubungi talian hayat aku? aku tahu.. haha, aku tak sanggup zorro.. cukuplah sorang dua tiga pat lima tahu nama ic aku. :B

payid said...

bro zorro
ye. nk tau nama betul bro zorro. yg pasti bukanla antonio banderas kan? ahaha

uL
xtau pon uL tau nama sekapal. lgpon time tu nk cepat. bro zorro lg leh wat lawak suh PM/YM sekapal tanya sndiri, pdhal masa tu dah ada lam bank nk isi form. eheh

sekapal said...

alahai ciannyer payid.. sori la beb, aku tak teringat nak bg nama betul. ALmaklumla, nama makcik kat ala2 feminoin poyos.. ehehe

blue said...

haha nama ala2 feminin gilerss...kalau bitau kang tergolek semua...hehehe