Thursday, August 07, 2008

poyo

tajuk di atas xde kene mengena dgn sape2. cuma aku je yg feeling2 poyo ni nk bercerita dan mberi pendapat. being a blogger and also a faithful reader to some blogs, tetiba it strucked my mind yg ada beberapa kriteria yg membuatkan aku suka atau xsuka baca blog tu. maybe ada antara korg yg xsependapat ngn aku, bt aku cuma ingin bercerita in general. xdela pin point mana2 blog atau individu tertentu. hiqs

ada blog yg aku kira sebagai "must reads" setiap ari. harus aku singgah walaupun xde post yg terbaru. kdg2 baca post yg lama2 pon aku rasa best juge. ada yg aku minat sgguh, siap aku khatamkan lagi. kiranya satu blog tu aku dah hafal, siap watak2 dlm cerita blog tu aku kenal walaupon xpenah nmpk muka. mmg extreme sgguh. ehehe

so jenis blog camne yg aku suka baca?

1. bila the writer mampu mberikan idea2 yg bernas ttg sesuatu perkara. kdg2 the way dia view certain things frm a different perspective membuatkan otak aku pon mula berfikir. bagus bila kita ada sth to think abt nih. ye la, sekurang2nye minda terbuka sket bila kita lihat sesuatu dr pandangan yg berbeza

2. ayat2 yg digunakan dlm blog itu sgguh lucu skals. org2 yg ada gd sense of humour ni mmg sgt menarik pada aku. tp xyah la trying too hard smp buat lawak senario. itu dah lawak bodo laks namanya kan. tp klu cara penceritaannya mampu buat aku tersengih dpn pc atau lebih best gelak terkekeh2, u win urself some points. ehehe

3. sesetgh org suka baca blog2 berinformasi ni. xkira la informasi ttg travelling ke, food ke, teknik2 kamasutra ke. hiqs. janji ada unsur2 ilmiah. aku pon kdg2 baca juga, sekadar menambah pengetahuan

4. atau pon tanpa sbb2 di atas, aku tetap mbaca blog tu juz because the way the writer put his/her ideas or view into words. susun atur ayat yg aku rasa kan bijak, comel atau simply funny seharusnye berjaya mbuatkan aku menjadi faithful reader. tp belumla aku jatuh cinta ngn sesape sekadar mbaca blog je kan. dan blog aku pon rasanya belum la smp tahap mbuatkan org bisa jatuh cinta ngn tulisan aku. hiqs

jadi demikianla jenis2 blog yg aku ske baca. dahtu, jenis camne lak yg aku ske baca ye? aku rasa dlm bab ni mungkin ada antara korg yg share the same opinion ngn aku

1. aku sgtla kurang gemar mbaca blog org2 yg asyik mahsyuk bercinta. not that aku dgki sbb aku single skang. cumanya aku tidakla gemar mbaca mushy2 love story org ni. tp maafkanla mereka yg kemabukan cinta ini kan. eheh. maybe derang rasa gf derang tu adorable sgt smp semua gerak geri si gf itu pon mau diceritakan. klu xsuka nk baca, sape suruh kau baca pon kan. hiqs

2. blog org2 single pon kdg2 boring juga. terutamanya yg baru ditinggalkan kekasih ni. punya la bercerita ttg kepatahan hati dah kesepian hidup. plg teruk lagi klu blog tu dijadikan medan utk memujuk rayu semula si ex yg dah lepas entah ke mana dgn si teman baru. haiyoh. klu lite2 tu, maybe simpati juge la kan. tp bila cara bercerita tu mcm itula peghujung donia bg dia, i'd rather bukak website lesbian in action. haha

3. bila blog tu dlm bahasa yg kurang aku fahami, aku mmg memilih untuk tidak terus mbaca. ye la, klu dlm bahasa argentina tu, camne aku nk baca kan. tp klu bahasa itu sepatutnye aku phm, tp tetiba aku cam xphm pule. mungkinkah bahasa dia yg terlalu tggi, atau penulis itu yg xreti bahasa. eheh. blog dlm bahasa yg berterabur mmgla sgt xappealing sekali. klu kau feeling omputeh tp english kau berselerak, sila la guna bahasa kebangsaan saje. not that i'm against mereka yg kurang fasih berbahasa inggeris ni. english aku pon xdela gempak sgt. kan fanta? eheh. tapi klu dah tau english kau berselerak, jgnla kau feeling2 posting lam bahasa inggeris. jgnla smp ada readers kau yg extreme pegi draf semula post kau, betulkan grammartical error bagai pastu post balik lam comments. hamek!

4. if u're not funny, pls dun try to be funny. xde yg lebih teruk dpd lame jokes yg sgt annoying. kau feeling2 kau charming la kan, buat lawak2 bodo itu. well, mungkin charming pd sesetgah org la. org yg sama2 teruk sense of humour nye. eheh. pada aku, lebih baik la buat post yg straightforward dpd buat lawak yg kurang menjadi. huhu

jadi setelah memuji dan mengutuk bagai ni, aku terfikir sndiri. agk2nye blog aku ni masuk kategori mana ye. eheh. tp kesimpulannye, klu xsuke baca, pegi baca blog org lain. atau pegila update blog kau yg dah bersawang tu. klu kau mmg xde blog tp xde keje baca blog org smp yg kau xsuka pon kau baca, pon pegi la buat blog sndiri

sekian repekan aku yg poyo

5 comments:

fanta said...

Motif nama aku naik??
Kah kah kah... OK lah.. aku gi amik MUET lagi. Padahal aku dah dapat excellent mark on Berlitz. Apa kelas MUET. Kah kah kah.. sekali lagi aku poyo. Maaf tidak berniat nak exaggerating <---- err apa maksudnya kah?
Marilah kita sama2 memajukan bahasa ibunda kita. Hiqsss...

pamina said...

hence the words "personal space"

hehe

shoe size six said...

mateila mak terasa... hahaha

payid said...

fanta

cintailah bahasa kita temanya noqs

pamina
ironically, our personal space cud be accessed to the whole wide world katanya

show

blog kau fall into one of the mentioned categories kah? ehehe. jgn risau noqs. mak xkutuk kau sbnanye

sekapal said...

alamak payid...
ai tau la blog ai kengkadang guna bahasa girman. wahaha... harus la malu..