Thursday, July 24, 2008

just for my friend

demi memenuhi permintaan seorg kwn, maka aku buat post ni khas utk dia dan org2 yg terlibat dlm cerita ni. tp sebelum tu, biar aku buat disclaimer sket. apa yg aku tulis ni bukan nk burukkan sape2 atau nk smash sape2. ini cuma pendapat aku and aku rasa everyone ada hak utk suarakan pendapat sndiri. dan sape2 yg xsetuju ngn pendapat aku pon berhak utk bersuara juge.

some ppl sebelum nk commit in a rship, mmg berjanji manis bagai. semua pon ok, semua pon boleh. xkisah klu partner tu isap rokok ke, xkisah klu dia asik bz ngn keje ke, xkisah mau LDR ke. pendek kata semua pon ok la. so, berpegang kpd janji tu, maka both parties agrees la to commit to the relationship tu.

sebulan, dua bulan, 3 bulan dan seterusnya mmg nmpk indah2 belaka. both parties yg dah commit to the agreement pon berhempas pulas la try to work the relationship out. then setelah beberapa lama, mula la nmpk part2 yg xindah tu. mula la komplen kurang perhatian la, lonely la and all sorts of stuff, padahal awl2 dlu ckp xkisah.

bila dah xtahan, mula la cr pasal. itu xkena, ini xbetul. the next thing u know, tetiba kena dump suda. alasannye, xtahan berjauhan. u xpenah ada masa utk i. i sunyi. and seribu satu macam alasan lagi. bila tanya balik janji2 dlu, "owh. masa tu igt i boleh tahan. rupanya xbley." bley gitu? pastu tinggal la kita dgn kekecewaan ditinggalkan kekasih hati

point aku kat sini, jgnla kita try to commit in a relationship if kita sendiri xpasti ngn komitmen itu. juz because masa tu kita syg gile ngn org tu, kita trus nk commit ngn dia, despite the obstacles yg kita sndiri nmpk will come in future tapi kita cuba buat2 rabun. cinta punya psl kan. last2 dedua org tersiksa. it wont be fair to both of u. kau kena siksa diri dlm relationship tu, and org tu plak xdpt bersama ngn org yg betul2 deserve dia, yg sanggup sebenarnye bersusah pyh ngn dia. to make things worse, dia terpaksa lak put up ngn perangai busuk korg yg mberontak ngn rship tu. dah la dia sndiri ada masalah, terpaksa lak tanggung masalah lain

so the best thing to do, pk la masak2 sebelum mulut manis korg bersetuju nk commit sehidup semati ngn org tu. pk smp hangus rentung pon xpe. commitment is a really big thing. dan kau harus bersedia utk bertanggungjawab terhadap komitmen tu, bukannye melarikan diri meninggalkan the other party terkontang kanting. it hurts like hell okeh. aku penah kena benda ni dlu. sakit ati siot. bila dituntut janji tu, "jgn la tanya lagi. masa tu mmg i rasa camtu. skang dah xrasa nk buat camne?" kau boleh? rasa nk lempang org x?

dan bila mana org tu dah pk masak2, dan dia decide xleh go on ngn rship tu, jgnla pulak kau mrh2 org tu. mcm aku ckp td, juz because kau syg cinta gila nk mati ngn dia, kau marah lak bila dia xrasa benda yg sama. temanya yg paling penting kat sini, kau xleh paksa dia rasa benda yg sama ngn kau hanya sbb kau suka kat dia. dan dia juga xleh paksa kau utk benci dia hanya sbb dia xcinta sama kau. malah, dia sepatutnya hormat perasaan kau itu

jadi jika dia dgn secara hormat dan gentlemannye break the news to u yg dia rasa dia xleh go on with the rship sbb xnmpk future nya atau apa saje la kan alasan yg dia bg, maka lepaskanla dia pegi secara baik. jgnla marah2, mengamuk xtentu psl hanya sbb dikecewakan camtu. cuba bygkan klu si dia terus drag the relationship tanpa perasaan cinta kat korg? apa korg rasa klu ditipu hidup2 begitu? ntahla, bt to me personally, ditipu dan dimainkan hidup2 itu lebih menyakitkan

kalau korg rasa nk memberontak marah2 disebabkan hati yg sakit itu, maka silakanla. tp bukankah itu membuang masa dan tenaga?bukankah lebih baik sekiranya tenaga itu dichannelkan utk mempersiapkan diri utk bersama org baru pula, yg mungkin lebih charming, lebih kendu, lebih macho dan lebih segalanya? klu korg rasa xguna menjadi org matang yg bisa menerima kekecewaan dengan tenang dan korg choose to throw a tantrum to everybody araouond u, then dats ur choice. klu korg marah gile nk mati ngn org tu smp kawan pon tamau dah, then dats ur loss. pada aku, baikla berteman saja (tapi bukan teman tapi mesra...ehehe) daripada kehilangan org tu terus. dah nama pon syg kat org tu kan. klu hilang terus, xke lagi sakit jadinya.klu nk ber TTM pon (Teman Tapi Mesra), byk lagi consequences yg lebih byk buruk dr baiknye hasil berTTM itu. cuba tgh korg berTTM tu, tetiba korg terjumpa ngn a better person and u r so ready to commit to dat person. tapi sbb TTM ni, terasa cam terikat pule, walau xsepenuhnye. xkan dah ada partner mau berTTM lagi kan? dahtu klu masing2 merelakan penukaran status dr TTM kepada teman biasa saje, tidakkah masing2 akn terasa sgt awkward? nk jadi cerita pjg lagi, partner baru korg lak tetiba dpt tau psl hubungn TTM korg dlu. dah ada unsur2 jelesi di situ. langsung dah lepas tu korg di forbid utk mengontek each other, walauppon hanya sbg kawan. xke dah ilang kwn trus namanya tuh?

maka pk la sendiri, apa yg terbaik utk korg. aku cuma meluah kan pendapat kat sini, and u guys are free to gv ur point of views juge. klu korg mau smash aku balik pon, bring it on. ehehe. mak on je

and to my friend, jgn la runsing2 lagi k. do wut u think is the best for u. gd luck dude!

16 comments:

pamina said...

sad but true, but all my les frens have gone thru this. tak sabar nak commit, sampai buta mata dan hati.

it's better to be single and take ur time to choose and know urself better. dont waste time on crap like this.

thanks for bringing this up payid

Anonymous said...

benda2 mcm ni mmg susah nak cakap wak..tak semua yg kita rancang akan menjadi..but hidup mesti diteruskan..and setiap kehidupan ada pahit dan manisnyer..

>saya<

fanta_limau said...

Payid.. mak terharu okey... sob sob.. *sambil mengesat mata dgn kain batik lusuh*

Touching sangat.. *sambil on radio cari siaran lagu2 klasik*

payid said...

pamina
no sweat. public community service katanya. ehehe

anon
its true. mmg xsemua benda spt yg dirancang. tp bila kita gagal utk merancang and terus jump into the relationship without thinking twice, then dun act like the whole world is going againts u bila akhirnya hubungan tu xspt yg diharapkan

payid said...

fanta

udah2 la nanges tu dude. bughuk ghupenye. ehehe

dian qatariah said...

alamak. kalau spesies suker tabur tabur janji acamno noks?

hiks

mak cuma nak komen: easier said than done. tu jer...

vague said...

ditipu hidup2 memang sakit.lagi sakit bile tau the truth.tapi itulah,ape motif janji hidup semati bagai bile tau tak dpt commit.
yes,people change.alasan yg sungguh cliche.
bile aku dah bole terime the whole her, baik dan buruk die, tetibe alasan, "u terlalu baik utk i" keluar.
aku sungguh tak phm.
sekian luahan utk harini.
p/s:sorry,mak terover.

pamina said...

remember, it's a choice, people. a choice we all make.

tepuk dada tanya selera. apa2 jadi, tanggung sendiri.

cONFIUS said...

Komen aku.

1) act cite sbnrnye camne derang break up payid?

Si A tue tak tak ADER PERASAAN KAT si B

OR

break up tue pasal si A TAK CINTA cinta si B?

2) kALau Si A takde parasaan kat Si B nape die ngan si B?

confius said...

Komen aku.

1) act cite sbnrnye camne derang break up payid?

Si A tue tak tak ADER PERASAAN KAT si B

OR

break up tue pasal si B tak penuhi ape die janji.

2) kALau Si A takde parasaan kat Si B nape die ngan si B?

cONFIUS said...

is dat true dat yg lagi sorang tue mengamuk n marah2 bila kwn awk mintak putus?

adakah cerite tersebut di publish kan setelah mendengar cerita drp kedua-dua pihak?
Kena berlaku adil.
Aku pun pernah mgalami hal camtue.
Pedih bila sume salah dikatakan drp aku.

cONFIUS said...

TTM, mgkin bukan penyelesaian kot bagi seseorang.

Tapi itu die nak, biarlah.

Dia tau ape terbaik untuk dia.

AT LEAST YG LAGI SORANG TAK MAU.

Menyintai seseorang tak salah.

Kat sini cam salah lah plak.

Menyintai seseorang slh kalau kita paksa org cinta kat kita.

Si Si b TUE PAKSA KWN PAYID?

KALAU PAKSA, dia mmg amat salah.

cONFIUS said...

doakan yh terbaik utk kwn payid ye....

payid said...

i appreciate ur comments everybody

sape A? dan sape B? xde sape yg A dan B dlm cerita ni. aku cerita secara general, and aku xperlu mdgr ckp sape2 pon utk post dlm blog ni. lgpon, its MY BLOG kan?

klu sape2 yg terasa, amikla pengajaran klu terasa mcm post ni ditujukan pada korg. lgpon aku dah buat disclaimer, aku bkn nk fire atau smash sape. ini pendapat aku, and everyone is entitled to their own opinion kan

cONFIUS said...

OKEH, ITS UR BLOG.

saje je...

jangan mare payid HOT..

ray said...

peh sangat panjang entry ini. :)