Thursday, August 06, 2009

kawan payid

kali pertama aku disapa oleh seorg kwn ini ialah melalui YM. she has been my faithful reader since aku pon xtau bila. tapi menurutnya, dia telah khatam keseluruhan cerita hidup aku dalam blog tu.

dia buzz aku kat YM, menyatakan betapa dia mengkagumi penulisan aku. klu kumpulan peter pan menggelarnya sebagai "ngefans". yeah. dia ngefans aku pada mulanya. tp pujiannya yg melambung tinggi buat aku rasa kurang selesa. jadi aku katakan yg aku xmau dia menjadi fan aku. aku dia jadi friend aku

jdnya kami berkawan. walau permulaan kami mungkin xbegitu baik. setelah puas bersaing merebut sekeping hati (ayat xleh blah, dowh), maka kami akhirnya menerima kekalahan kami dalam persaingan itu. kekalahan itu membuat kami menjadi lebih rapat. sgt rapat sehingga mungkin menimbulkan spekulasi yg tidak betul. maka demi menepis gosip2 liar itu, aku nyatakan di sini menggunakan ayat2 cliche seorg artis "kami hanya kawan"

dalam diam, sebenarnya aku juga mengkaguminya. aku mengkagumi pendirian tentang arah hidup yg dia pilih, dan ketegasan serta keyakinannya menangkis tanggapan negatif org mengenai pilihan hidupnya. dia memilih untuk mengambil arah yg berlainan ketika semua org menuju ke arah yg kebanyakan org merasakan itu adalah jln yg benar

dia seorg gembala lembu, dan dia juga lulusan sarjana muda urban and regional planning. ketika anak2 muda sibuk berhijrah ke bandar, dia tinggal di kampung demi memenuhi golden dreamnya, iaitu untuk tinggal bersama ibubapanya. dan dia juga mengajar org2 kampungnya menjadi org2 celik IT, menguruskan semacam cyber cafe ala2 kampung. dan di malam hari, dia memberi tuition kepada anak2 muda di kampungnya. ruang di atas rumahnya dijadikan kelas, lengkap dengan kerusi meja dan papan putih. semua hasil titik peluhnya sendiri

dia memandu kereta yg seusia dengannya, dan merasakan hakikat itu sungguh cool sekali (aku pon rasa hakikat tu cool juga). dia budak kampung, jadi xheran kalau mau mkn buah, dia memanjat pokok dan memetik buah untuk mkn. kalau aku mau mkn buah, aku beli tepi jln je. dan walau aku adalah civil engineering student satu masa dahulu, aku tidak pernah (dan mungkin tidak mampu) untuk mereka sendiri pelan bilik air lengkap dgn litar paipnya sekali sperti yg dia lakukan

kalau family aku mau mkn sayur, kami beli je kat pasar atau hypermarket. dia cuma perlu memetik sayuran yg mau dimakan disekeliling rumah. dan dia juga sgt enviroment friendly.dia kutip tin2 kosong untuk dijual dan dikitar semula

mungkin perbezaan gaya hidup kami mebuat aku mengkaguminya. dan aku sgt berbangga kiranya ada yg bertanya dan aku boleh mengaku, dia adalah kawan aku

dan untuk kawan aku, selamat hari lahir yg ke 31. sudah2 la kamu menipu umur tu. muka kertu ada hati nk mengaku umur 21. dahla xkendu. aku lempang laju2 dgn selipar jamban baru kau tau

10 comments:

jamie said...

hahahaha..perenggan akhir tu cool dowhh...that's a good one payid...hahahaha..u make me laugh...

to semut, happy birhday.semoga panjang umur, dimurahkn rezeki, dirahmati Allah dlm segala keadaan. & semoga happy always...

bB sYasYa said...

nk wish besday semut kat sini juga la..

happy besday semut ^_^

shoe size six said...

nak mintak royalti nih... kekeke...

anyway... happy bday semut

semuthitam said...

may Allah bless us all. thanks dude, hampir manangis membacanya, tapi aku tahan, sebab aku mafia...

jj78 said...

betui ker mafia?? eniway epi besdey... semuga dipanjangkan umor dan dimurahkan rezeki sokmo2

Jedi said...

moment dlm gambar itu sgt cool. mafia yang mesra yang tak dapat disangkal lagi.
Kudos macha.

Jebonx said...

Gambo Mafia excited dengar loceng ais kerim.

is said...

:)

samat ari jadi jugak!

iNkromosom___ said...

hubungan persahabatan yg mmg sgt istimewa...long live relationship dude2..!!

.....picky..... said...

epi b'day housemate di BBR!