Monday, December 14, 2009

kata kata nasihat dari seorg payid

sum ppl said flirting is good for soul. bt what that ppl might forgot to remind u is that bukan semua org fit to play this flirting game. mungkin kamu berasa aneh jika aku katakan harmless flirt ini juga memerlukan ketabahan hati serta kebolehan utk menguruskan damage control. xketinggalan juga tahap keperasanan yg rendah. dan yg paling penting, ayat - ayat cinta yg berkualiti tinggi. bila dah well equipped, barula kamu berkira2 mau flirt ataupon tidak

ini ayat pon xpower. setakat pick up line kamu yg sgt lame spt "semekom kak long. xjawab dosa", "hai, sorg je, boleh teman?" ataupon memanggil gadis2 menggunakan bunyi tikus tu kamu igt bolehla dikategori sbg flirt juga? aku xkatakan kaedah tu mmg tidak berkesan. tapi klu berkesan dan kamu mampu mendapat respon yg memberangsangkan dgn pick up line murahan itu, maka kamu nilai sendiri la gadis yg berjaya kamu pikat dgn 'ayat2 cinta' kamu tu

atau mungkin kamu rasa kamu mmg mendapat respon yg baik. jadi mula la kamu mencanang yg gadis itu sukakan kamu dan kamu sgt hebat dlm hal memikat wanita ni. the next thing u know, kamu mula meletakkan 'player' sebagai middle name kamu padahal kamu ini melayu yg mkn belacan serta tidak memerlukan middle name. padahal sebenarnya gadis itu mungkin mahu menjaga air muka kamu dgn tidak mereject kamu serta merta di tempat kejadian. jadi dia masih lagi bercakap dan melayan kamu dgn baik2 sahaja walaupon hatinya menyumpah dgn pick up line kamu yg sgt menjengkelkan

tapi jika kamu ini tidak mempunyai ketabahan hati, maka kamu mmg xsesuai mau flirt2 around ni. baru flirt2 sikit, baru dia layan2 sikit tetiba kamu mula angau sorg2. mula la start termimpi2, terbayang. the next thing u know, kau pon terbuai dgn perasaan dan mula suka kat dia lebih dr teman biasa (pergh... ayat serupa lirik lagu dowh). tapi mampukah kau menyanyi lagu2 cinta kiranya kamu sebenarnya sudahpon berpunya atau mungkin dia juga sudah mempunyai hubungan dgn org lain

jadi apa yg mulanya meant to be a harmless flirt dah mula leads to infidelity. bolehkah kau panggil harmless lagipon kalau ianya mampu jeopardize hubungan kamu dgn partner atau hubungan dia dgn partnernya juga. bt sememangnya sukar to justify the difference between harmless flirt dgn infidelity kerana org meletakkan garis2 sempadan yg berlainan mengikut citarasa sendiri utk membezakannya. bg sesetengah org, membalas miscall dr org yg xdikenali pon dah dikira kecurangan peringkat tertinggi. tp ada juga yg dah bercomolot bagai pon masih lagi claim kata derang xde apa2 hubungan. jai kamu tentukanla sendiri

tapi seeloknya, kamu persiapkan diri dgn ketabahan hati agar tidak mudah goyah ketika flirting dgn gadis2 kendu di pasaran demi mengelak masalah yg timbul di kemudian hari. nanti bila kamu dah tetiba terjatuh hati dan terskandal (read: tak sengaja berskandal) dgn si dia yg sudah ada boyfren, kamu tidakla terus meluru kepada aku utk meminta idea mencari alasan yg akan diberi kepada partner kamu supaya tidak mengesyaki yg kamu mau berdating dgn skandal tak sengaja kamu itu

dan bila kamu mengadu kepadaku tentang kekecewaan kamu yg terpaksa melupakan dia andainya dia akan berkahwin dgn boyfren sehidup sematinya, dengarlah nasihatku supaya melupakannya dan mencari gadis kendu lain pula utk diflirt. janganlah kamu membalas nasihat aku dgn kata2

"ckp senangla bro. aku bukan cam kau. kau tu player"

aku sudah single selama 2 tahun setengah. dan kamu yg sudah berpartner dgn tidak sengaja telah berskandal dgn si gadis yg sudah ada boyfren

dan kamu kata aku player?

5 comments:

Fanta Giro said...

Good one Payid.. mcm tu la Hero!
I setuju sangat2... claimed diri sendiri player tapi poyo and perasan sendiri camne?

IRENE THE BESTIES said...

good entry. :)

Frizkybrat said...

aiseyman.... i haven't enjoyed a post so much in ages.... brilliantly written, the use of slang, the imagery spot on lah!

payid said...

fanta
tu la penyakit manusia. nasib baik sidekick xpoyo kan?

irene
thanks for the compliment

frizkybrat
thank u. im honoured that u enjoyed my writings
i just write frm the heart

Jebonx said...

huhuhu from the heart yah Payid?
Go Payid!