Friday, July 09, 2010

sukati nk kontrol2 org. kau ingt kereta kontrol?

aku mungkin sudah terlalu lama tak bercinta, dan mungkin xberapa faham perasaan org yg bercinta ni. so tell me sumthing and make me understand. kenapa org bercinta dgn rela membiarkan diri mereka dikontrol oleh pasangan?

nk pegi mana kena bgtau, lepas keje kena blk umah terus, tiap2 jam kena report tgh watpe, klu keluar kena bgtau keluar ke mana, ngn sape, blk pukul bape, mkn apa aritu pun kena bgtau juge, pakai baju warna apa, xleh pki bj sexy2 nnt org lain tgk, xleh makeup cantik2 nnt org tgk juge, kau tu pun xleh tgk org lain, jln kena pndg depan je, mkn kena mengadap dinding, lg bagus bwk bekal mkn kat pantry supaya xjumpa org lain kat kantin ofis. KORG TAK RIMAS KE, WEH?

to me, setiap org berhak atas kebebasan masing2. kalau tak, watpe ada SUHAKAM kan? jadinye kalau kau katakan org membiarkan kebebasan mereka dikontrol org lain sebagai tanda syg, sila bgtau aku kenapa bila parents korg kontrol hidup korg, korg sibuk nk memberontak pula. tak terfikir lak tanda kasih syg apa segala kan? dahla dr kecik mak bapak yg bela dan bg mkn, umur baru hingusan dah sibuk nk tunjuk perasaan menuntut kebebasan

seriously, kalau kau rasa menurut segala kemahuan partner itu boleh membuatkan partner kau tu syg kau lebih, think again. cuba kau tanya pasangan yg dah bersama 10, 15 tahun atau lebih tu. adakah mengontrol partner itu adalah salah satu resepi kebahagiaan derang? aku rasa rata2 yg aku jumpa semua guna perkataan 'trust, honesty, respect' (amboih, perkataan semua mau omputih je). tp xde lak aku dgr perkataan 'control' tu

pada aku, sbb xde trust, honesty and respect la seseorg tu tend to control partner dia. kalau dia tak percayakan partner dia, partner dia pun mungkin tak jujur dan dia juga tidak ada rasa hormat terhadap partner dia, hidup, privasi dan kwn2 partner dia, harusla dia sibuk duk kontrol partner dia tu. dan jealousy memainkan peranan utama dlm kes control mengontrol ni. and tell me, kalau dah xde trust, honesty and respect in a realtionship, relationship jenis apakah yg korg jalinkan ni?

dan kepada control freak sekalian, klu korg rasa mengontrol partner korg itu akan membuat dia menjadi a better person, u're dead wrong! skang ni mmg la kau nmpk dia mcm baik je. klu bukan dpn kau pun, dia akan berterusan berkelakuan baik sbb kununnye dia hormatkan kau. dan klu ditanya pun, dia kata dia berubah menjadi baik bukan sbb kau suruh, tp dgn seikhlas hati dia. BULL SHIT LA WEH. kau tgk la nnt bila korg dah break up, aku berani bet yg dia xkan kekal menjadi org baik2 yg kununnye kau bentuk itu

u see, perubahan itu akan terjadi dgn kemahuan sendiri dan hati yg betul2 ikhlas. mitos yg menyatakan dorongan partner itu menjadi mangkin kepada perubahan adalah tidak benar sama sekali jadi klu kamu rasakan kamu mengawal seorg gadis yg liar untuk dibentuk menjadi isteri yg solehah, seriously, lupakan je la. kamu pun tau, lelaki yg baik adalah untuk perempuan yg baik dan sebaliknya. jd xyah la akmu susah payah cuba mengontrol gadis liar tu. carila perempuan yg semulajadinya baik2 sahaja utk dijadikan isteri. itupun klu kamu cukup baik la kan

hm... main kereta kontrol lagi best

14 comments:

MIZNINA said...

wei lame sungguh kamu tak bkarya ek hehe

Bintang D'hati said...

Terujai ai dgn tiap entry payid...payiiiddd..nak autograph! Sain tang dada ai! Uhuukkk! Ekekeke

btl la payid..aku pun xpaham ngan org2 yg suka control partner n partner yg rela dicontrol... Setengah tu tpaksa curi2 nk jumpa kwn krn awek xsuka kwn2 dia.. Ada lak tu yg awek jenis nk beli spender getah kendur pun nk bgtau partner...tp bkn krn partner control dia..dia yg control dompet partner dia!( bila awek dah merengek2 noreen nor btanya blh x dia beli brg tertentu..bila partner bg keizinan,bmakna partner tu kena izinkan sekali dompetnya dikikis) kesian laa sape dpt 'queen control' ni kaannn(err..perlu ke kesian?)

Fanta Giro said...

Afundi Payid... i loike.. i want respek, relax and respond!!! in my relationship!

rach #2 said...

kelakar!
sad but true tho :P

payid said...

nina
when u dun hv anythg nice to say, say nothing katanya

bintang
minggu depan sy bg autograf

fanta
thank u sbb afundi aku. klu aku xmenang jaga kau. haha

rach#
sad? derang sendiri yg pilih utk berada dlm keadaan menyedihkan tu

N.A.F. said...

Great post, as always payid! Going through the same bloody annoying thing as you mentioned. It gets more insensible when in the process of trying to please your controlling partner, you menyusahkan orang lain with demands yang tak masuk akal.

semuthitam said...

yid, dari pandangan kau mungkin kau nampak itu control. dan dari tulisan kau, kau nampakkan pada yang baca itu sebagai control. bagi aku, ye, aku melapor setiap jam. aku bertanya itu dan bertanya ini. tapi bukan bermaksud aku mahu mengontrol (ada ke word ni?), akau dikontrol (juga ada ke word ini?). aku melihatnya sebagai satu bentuk perkongsian. sebab sharing is caring. ia juga satu bentuk komunikasi. sebab itu lebih baik dari mengumpat kawan itu dan kawan ini dengan partner kamu. kalau kau bosan, get yourself a girlfriend la wei! *tiber emo...

Jebonx Gaban said...

Couldnt agree more Dak Payid.
Fikiran KENA report as oppose to nak berkongsi informasi are two concept people need to think about.
Statement like
"Sayang, boleh tak saya pakai skirt yg beli hari tu gi jumpa si polan"
vs
"Sayang, hari ni, saya pakai skirt yg beli hari tu utk gi jumpa si polan"
jauh beza nya kan?
I really dont like my partner to ask permission. Rather, know what's right and whats wrong and gave chance for the both of us to talk about it.

aerlon said...

bravo!
'been there n done dat' so i knw how it felt. asking permission from ur partner n she actualy has d rite to say NO for d silliest reason is so high school. get real people, 'i jeles coz i luv u' is an excuse for immaturity unless u're dating a b*tch who sleeps with everyone.. these ppl have to check back the definition of trust n respect. admit it, u're a control freak.

rach #2 said...

hmm.
interesting mix of response. i guess people will justify about this control issue - of course those in a rship will make it sound favourable as opposed to those who are not. suka hati la - ko suka nak dikontrol and meng-kontrol, it's your life right? i guess it is just a tad annoying to an innocent bystander when these kinda things started to affect other aspects in one's life - like work and friendships with other people.
and no - life problems DO NOT get solved by getting a gf. if i need to be reported every hour i don't think i wanna be in a rship.

payid said...

this is what i like. mix of response and healthy discussion. thank u ppl

sum ppl mmg suka perkongsian maklumat antara partner itu. but it has to be mutual. kalau KENA kongsi, tu la dia bunga2 'control' itu

and i cudnt agree more with rach#2. i am maybe bored to death with my life, but hving a gf is not part of a solution. i seriously dont need another problem with a control freak partner

semuthitam said...

yid, cadangan aku tu supaya nanti kau bila kau ada partner, kau nilai la balik, valid ke tak entry ni... hehe..

payid said...

klu nk tgu aku ada partner tu lambat lagi la kut

apa kata kita tanya kat pasangan bercinta yg lain juga, valid tak entry aku ni?

sbb masa aku bada partner dlu2 pun, entry ni tak valid juge

||cintamati|| said...

haha.cnta tu dtg xbleh dthn2 bro.kalo nk dtg dia dtg jgk.xkira cpt ke lmbt.dlu aku pn slalu ckp gtu.lmbt lg kot nk kapel.n trust me,i hve exact thinking as urs.tp bla da fall in love,dang! Sume prinsip tu hilang.bkn la i lost control of myself,tp tuhla.cinta tu mmbuatkn sume bnda yg kta ckp sblm ni xdpt dipraktikkn..tp tuhla.pape hal pn yg kta wt tym kapel ni.just dont go overlimit.do hve a control of urself.sekian. Hee