Friday, July 30, 2010

baik!

antara cabaran menjadi seorg kendu dan disukai ramai adalah terlalu ramai org yg mau berbaik2 ngn kita. eh, kita? kendu kah kau, payid?

but seriously, i knw hw annoying it is. kita rasa mcm semua org pun wants a piece of us. semua org pun nk minat ngn kita. semua org mau berbaik2, dgn harapan dpt memenangi hati kita. apekah jenis pertandingan ni? kau fikir hati tu apa? trofi?

bila kita susah sikit je, dan masalah tu sebenarnya kecik punye hal, ramai la plak yg concern. ramai la plak yg cuba menghulur bantuan. kita xde ride nk balik umah, berebut2 org nk anta kita balik smp dpn pintu rumah. cuba klu xkendu, anta smp lrt station pun kira habis baik dah tu

tapi kdg2 kita terlupa, sebenarnya ada je org yg mmg genuinely mmg baik hati. dah mmg berbuat baik itu spt sebahagian dr cara hidup dia. ada je org yg baik2 dgn seikhlas hati, tanpa agenda tersembunyi

jd camne nk beza org tu baik ada makna ke, atau mmg baik secara semulajadi? ok, langkah pertama ialah sila ambil cermin dan tgk muka anda sndiri. adakah anda kendu? kalau anda kendu (atau rasa anda kendu) sila proceed ke langkah seterusnya. kalau tidak, terima je la hakikat yg org tu mmg betul2 baik tanpa sebarang agenda utk mengorat. hahaha

langkah kedua, sila perhati org2 di sekeliling dia yg sentiasa nk berbaik2 dgn kamu itu. adakah dia berbuat baik dgn kamu sorg je? atau dia berbuat baik dgn org lain juga? ok, tgk lebih jelas lg. adakah org2 lain yg dia berbaik2 itu semuanya kendu belaka? kalau begitu, mungkin dia ni seorg yg sgt bertuah sbb kwn2 dia semua kendu belaka. atau dia mmg menabur charming cards dia di sekeliling org2 kendu tu dgn kebaikan dia dgn harapan mungkin akan lekat seorg jd partner dia. tapi klu kamu tgk, dgn org yg xkendu pun dia baik juge. malah dgn kwn2 yg macho kekar pun dia caring terlebih juge. bolehke kamu nk speku yg dia cuma nk charming ngn si macho kekar itu juge? haishhhh...

jadi kalau dah betul org itu mmg baik, genuinely, tanpa hidden agenda utk mengorat. apelah salahnya kamu bg dia peluang utk berbaik2 ngn kamu juga? ambil la sedikit masa utk betul2 kenal hati budinya, dan bgla ruang utk dia mengenali kamu yg sebenarnya juga. u've got nothing to lose. tak ada ruginye berkawan dgn org yg baik2 ini.

ok la, so dia mmg seorg yg budiman, dan kamu mmg confirm dia suka kat kamu juga. haishhhhhhhhh........ apa lg yg boleh aku katakan? org yg budiman mmg susah nk jumpa zaman sekarang ni. start counting ur blessings, babe!

7 comments:

rach #2 said...

Manusia mcm tu mmg men-tensionkan

MIZNINA said...

sapekah yg baik sgt dgn ko tu..cb gtau aku hehe

semuthitam said...

ni kau cerita pasal kau yang budiman ke payid?

payid said...

rach#2
lumrah manusia itu adalah seorg yg complex. lebih2 lg perempuan. haishhh...

nina
xyah la kau nk kenal semua watak dlm cerita aku

semut
terpulang kepada tonasi pembacaan kau

fanta said...

Payid.. aku adalah antara yang budiman yang masih wujud di muka bumi ini...

payid said...

sudahla budiman, single pulak tu!

sha said...

Payid, kendu tu apa doh? Maaflah aku tak phm bahasa tinggi tinggi ni. Hee!