Wednesday, January 26, 2011

payid pun nak satu juta juga

masa bapak suh beli paper pagi ahad aritu, aku tersedak bila baca front page Berita Minggu yg kata blogger boleh raih pendapatan rm1 juta. like, what? tolong jgn mempermainkan perasaan aku di pagi2 ahad ni. tapi oleh sebab bapak suh beli Mingguan Malaysia and The Star dan duit yg ada cukup2 buat beli sunday papers dan roti canai saja jadi aku pendam saja hasrat utk membeli Berita Minggu. tapi tajuk berita tu masih lagi terngiang2 dlm otak. satu juta ok, satu juta!

tapi sampai ari ni pun, aku masih lagi xbaca artikel tu sebenarnya. tapi berdasarkan sumber2 yg boleh dipercayai, artikel tu antaranya menyatakan tentang pendapatan melalui blogging yg dijana oleh iklan2 mcm nuffnang. dan pasal blogger yg bayar cukai pendapatan, and things like dat

and it got me thinking, kenapa aku tulis blog dari tahun 2006 tapi tak kaya2 juge sampai skang? padahal ada blogger claim pendapatan dia cecah rm12 ribu sebulan. mungkin sbb blog dia ramai peminat kut. ok la fine, blog aku tak ramai peminat

tapi aku pelik juge bila tgk blog yg kununnye byk peminat ni tulisannye mcm, haih.. malasla nk ckp. cuma aku xnmpk apekah yg menarik ttg blog yg tulis psl rutin harian dia, xpun cite jumpa artis sana sini atau blog2 yg i'm-trying-so-hard-to-be-funny-so-tolongla- gelak. adakah aku perlu tulis camtu utk raih satu juta?

come to think abt it, xpela klu aku ada peminat yg sedikit pun asal aku xperlu menulis mcm memperbodohkan diri sendiri dan pembaca blog aku. xkisahla klu peminat2 aku pun jenis yg baca percuma dan malas mau komen (eh tercaras pulak). xkisahla juga klu dari awal aku buat, akaun nufnang aku masih lagi rm0 jumlahnye.

tapi bila aku check gaji aku isnin aritu dan tetiba mcm lebih sedikit dari biasa sbb EPF dah start potong 11% instead of the usual 8%, aku rasa nk meroyan. sudahla gaji mmg sedia ada xbanyak. aku nak satu juta. aku nak satu juta. aku nak satu juta...!!!

eh, camne nk buat lawak tak kelakar ye? atau menulis dgn kurang cerdik? ada sapa2 leh ajar?

5 comments:

ZAZA said...

Salam.

haven't write dekat sini for a while.
Kita rase diorang banyak kaya sebab buat business through blogging. You should too.

Anyways sekarang kita praktikal kat hospital . Everytime kita nak key in lab results kalo wad nya pediatrik kita org kena tulis PAED, which reminds me of you.

fG said...

kau kena masuk wad pediatrik utk menulis blog bak kata zaza.. ehh betul kah? :P

ف wildchild ۞ said...

Baca berita online je..

Oh. Rajin - rajin la promosi blog anda kalau nak duit banyak.

Eh.. tah tah, dia nak buat skill macam jutawan internet. Buat promosi dulu, pastu baru dapat jadi jutawan. hehe

payid said...

zaza
awww... that is sweet. thank u

fG
umur aku layak lagi ye masuk wad pediatrik?

wildchild
nantila aku usahakan. hey, aku anta friend request kat FB xapprove pun. camnila sikap kau

ف wildchild ۞ said...

Hey. Mane ade. Aku approve je sesiapa yang add aku. Kau salah orang kot..