Friday, February 18, 2011

esok birthday payid

a few days back, aku tgk one of the episodes of 'how i met your mother'. dalam episode tu selain dari ted yg berusaha nk get hooked up dgn a girl next door yg dirasakan patut bersama dgn dia dan barney yg tried to get laid dgn memakai monkey suit, ada satu scene di mana marshall terjumpa surat yg dia tulis 15thn dulu yg ditujukan utk diri dia sendiri yg berumur 30 tahun

ok, kamu mungkin xminat 'how i met your mother' jadi kamu xleh relate ngn watak2 yg aku mentioned. tapi pada aku the idea of writing urself a letter tu mcm cool pula. ok la, maybe i watched too much tv. tapi aku cuba juga nk justify yg ada perkara yg aku boleh aplikasi dlm kehidupan hasil dr menonton tv. mcm matt groening yg cuba justify bahawa masa2 dia yg terbuang dgn menonton tv selama ni adalah sebenarnya research, dan dia berjaya hasilkan 'the simpsons'.

tapi aku belum la nk buat cartoon series mcm 'the simpsons' tu. tinggi sgt cita2 tu. nk lukis org lidi pun fail. cuma aku rasa dlm edisi pre birthday ni, aku nk tulis utk diri sendiri yg berumur 30 tahun juge.

dear my 30 years old self

first and foremost, happy birthday! apa rasa hitting the big 30? rasa semakin matang tak? ke rasa mcm 'how i wish im in my 20's again'?. hope u're leading a gd life by now

hey, kamu sudah beli rumah ke belum? owh pls dun tell me u are still staying with bapak. even still staying with him pada umur 28 tahun pun suda kelihatan ridiculous, apatah lagi being 30 and still living with ur dad. tolong la wei. jgn buat diri aku kelihatan tak cool di umur 30 tahun

so how's work? i bet kamu masih keje di company yg sama. yeah, who can resist working enviroment yg byk pemandangan indah kan? but i hope eventhough kamu masih buat keje yg sama, kamu dah mula dapat task2 yg lebih mencabar. at least kamu dah jadi org kepercayaan utk ambil alih sum of ur TL's tasks. or maybe kamu sudah menjadi trainer utk junior yg baru masuk keje. xkisah la, asalkan ada carrer advancement

btw, high five sket kalau kamu berjaya bertahan daripada dikahwinkan dgn sesiapa. hahaha. rasanya mama masih cool kut dan tak berkata apa2. xtau la kalau dia dah mula hint2. tabahkan je la hati ye. pandai2 la menangkis anasir2 luar tu

weh, kamu dah kurus ke belum? hahaha. aku perlu merasa kagum terhadap diri sndiri kalau kamu dah berjaya kurus (berjaya? kamu berusaha ke). tapi klu tak kurus pun, asal kamu masih sihat, then alhamdulillah. bila dah sedikit kertu ni, kena la jaga kesihatan. nanti kamu senang sakit (eceh, concern pula terhadap diri sndiri)

and please tell me, u are still the same person u have been selama ini. harapnye kalaupun kamu dah ada kehidupan yg lebih baik, kamu masih xlupa diri mcm dulu2. kamu masih lagi xlupa family, kwn2 and ur loved ones. kamu masih grounded walau setinggi mana pencapaian kamu. kalaupun kamu xberubah menjadi org yg lebih baik, at least kamu masih org yg sama

aku xpasti sebanyak mana perubahan boleh berlaku dlm masa 2 tahun ni. aku cuma harap kau happy dgn kehidupan sekarang. may u lead a good and happy life in His blessings, now and for many more years to come

p.s : kemsalam sama dia, kalau kamu masih bersama dia lagi. here's to many more years to come!


payid, sila jgn lupa utk baca balik 2 tahun akan datang dan komen ye

5 comments:

semuthitam said...

payid yang aku kenal kurang lebih dua tahun dulu tak banyak beza dengan yang sekarang. dan aku dapat rasa, tak akan banyak beza pada dua tahun akan datang. tengok saja contohnya aku, dari umur 20 sampai umur sekarang ni (berapa ntah?), masih juga cool macam dulu...

happy birthday dude (in advance)!. semoga yang baik-baik jadi mudah untuk kamu. dan kamu akan tetap baik-baik saja sehingga dua tahun lagi dan seterusnya...

ZAZA said...

happy belated birthday, diharap bertambah wisdom dan greater maturity in making life decisions.

payid said...

semut
mekasih dude. ye la, kau la yg cool

zaza
thanks zaza

Anonymous said...

tetiba teringat yg birthday adik I yg sorang ni dah terlepas ... well.. happy belated birthday..entah bila la dpt jumpa kan? as long as we remember each other...and care for each other. Wish you all the happiness in the world...
Love, Kak Lin&Blue

payid said...

hey, surat kamu aku dah jawab pun di sini http://payidspeaks.wordpress.com/2013/02/20/a-reply-letter-to-my-28-years-old-self/

happy birthday!