Thursday, March 04, 2010

things payid learnt frm the idiot box

last nite after i came back frm sesi melepak bersama sidekick, i watched a programme on Astro Oasis abt the challenges of the muslim converts in UK. ye, kwn2. mungkin sukar dipercayai tapi payid sbenarnya tgk juga Astro Oasis. ketika korg semua sibuk tgk Akademi Fantasia, payid tgk Akedemi AlQuran. ok, itu tipu

program tu in general menceritakan ttg how the english women di UK yg baru convert menghadapi challenges in embracing their new belief. challenges in adapting adat dan budaya inggeris mereka dlm kehidupan baru mereka sbg muslim. cabaran utk mengelak diri dr arak, party dan pergaulan bebas. kerisauan andai pengislaman tidak diterima ibubapa, keluarga dan kwn2. kemungkinan utk menghadapi diskriminasi, dipandang aneh di kalangan masyarakat tempatan sendiri dan kesukaran in explaining themselves kenapa mereka meninggalkan agama asal mereka

dlm program tu juga, ada menunjukkan kehidupan satu komuniti kecil muslim convert du UK. how they help, support and look out for each other.dan yg paling menyentuh hati aku bila salah seorg dr mereka berkata

"that's the beauty of Islam. it brings the people together"

dan pagi td ketika aku melangkah keluar dr rumah, aku terjumpa sekeping kertas di perkarangan rumah aku, yg merupakan surat layang menyatakan perasaan tak puas hati segelintir penduduk taman perumahan aku terhadap ketelusan ahli kariah surau kitorg

tiba2 aku terasa malu pada perjuangan saudara seagama kita di perantauan padahal kita yg dilahirkan muslim di bumi malaysia yg aman ini sibuk bertelagah tentang hal2 remeh begini. betapa kita takes everything we hv for granted

semoga Allah merahmati saudara seislam kita, xkira di mana mereka berpijak di bumi Tuhan ini. dan semoga Allah memberkati perjuangan hidup mereka semua. Amin

4 comments:

harry and perry said...

ada kah islam kita sama dgn islam mereka? aku kadang2 terfikir, mungkin lebih baik jadi convert, at least hati mmg mahu jadi muslim, daripada mmg lahir muslim tapi treat islam mcm tiada harga.

sedih kan?

payid said...

that is sth that we shud think abt
btw, kamu ini 2 org yg berkongsi ID ke? ke seorg yg ada split personality?
**matila bimbo!

Lara said...

aku xnak hidup kalau hidup ni xde cinta, aku nak hidup kalau aku xde harta, aku xnak hidup kalau aku xpunye ape,

tp aku hendak hidup kerana aku di lahirkan Islam!
nikmat yg paling aku bersyukur bukanlah disebabkan cinta yg aku miliki, bukan disebabkan pelajaran aku yg tinggi, tp kerana ALLAH telah memilih aku untuk di lahirkan sebagai org Islam.

~ISLAM AS A WAY OF LIFE~

Jebonx said...

Yup, muslims di Malaysia sudah hilang focus!