Tuesday, September 26, 2006

salam ramadhan

hi all. selamat berpuasa kpd semua umat Islam yg berpuasa. semoga amalan kita di bulan ramadhan ni dpt keberkatan dpd allah. sama2 la kita bykkan ibadah di bln ni ye

apsal intro bunyi sgguh suci yg murni ni? ye la, nama pn bln ramadhan. kene la jaga tatasusila kan? xkn intro pn nk mcarut (w/pn aku xnafikan bunyi intro ini sgguh la skema mcm skrip rancangan agama). spjg bln ni aku akn cuba la wat entry yg baik2 tanpa mengutuk atau mengumpat org lain. mcm selalu je mengumpat ye. xdela selalu. cuma kdg2 ada gak aku terkutuk org dlm blog ni tanpa disengajakan rite?

bulan ni aku mmg berpuasa sorg2, tanpa family dan kwn2. klu dulu, w/pn xberbuka ngn family, aku still ada geng2 yg sekepala. meriah gak la time berbuka tu. beramai2 berbuka dpn tv. memula kecoh mcm apa. azan bunyi je trus syp, msg2 concentrate mkn. hehe. indahnye kenangan dulu. skang ni aku xkamceng sgt ngn rumet. dia pn selalu berbuka dan bersahur kat bilik member dia. so aku pn sorg2 la. sunyi je rasanya.

tapi bulan puasa ni mmg terasa insaf sket la. masa 1st day puasa tu yg buat aku tersedar. kebetulan juadah berbuka aku aritu xsedap. mula la aku komplen dlm ati. bengang la seharian berpuasa, sekali nk mkn dpt benda xsedap lak kan.

tetiba aku tersedar, sekurang2nye aku ada gak benda utk mengenyangkan aku berbanding ngn fakir miskin yg mungkin mkn ubi parut je sbg juadah berbuka derang. sekurang2 nye w/pn aku berbuka sorg2, tanpa family dan kwn, aku masih lg ada derang kat dunia ni, berbanding ngn umat Islam mangsa perang yg kehilangan keluarga dan kwn2 dlm sekelip mata. dan sekurangnye aku berbuka di bilik, yg berbumbung di atas kepala aku berbanding dgn mereka yg kehilangn tempat tinggal akibat perang dan mungkin terpaksa berbuka di celah rntuhan bgnan rumah mereka.

masa tu, terus aku terasa insaf. dan aku rasa malu ngn Allah sbb xmensyukuri nikmatNye, sedangkan ramai je yg lebih teruk nasibnye berbanding aku. ampunkan aku, hambaMu yg lemah lg hina ini Ya Allah. aku hambaMu yg terlupa mensyukuri nikmatMu

selamat bersahur, selamat berpuasa, selamat berbuka dan selamat berterawikh kpd semua

2 comments:

jebonx said...

betui.. betui.. jgn komplen dgn rezeki tu ya dik. kalau kita ingat kita nih susah, ada lagi org yg lagi susah dari kita. Rasa kita nih kekurangan, ada lagi org yg jauh lebih kekurangan. Bersyukur untuk apa yg kita ada..

payid said...

ye. bersyukur dengan apa yg ada adalah tema nye