Wednesday, January 14, 2009

kimia

selamat pagi adik2. berjumpa lagi dalam kelas kimia oleh cikgu payid. sila buka buku teks masing2 ke muka surat 47 dan kita akan membincangkan tentang betapa boringnye subjek kimia ini smp payid sndiri lupa apa yg dia belajar tentang kimia masa study dlu. eheh

nope. am not talking abt subjek kimia yg korg selalu fail dlu tu. hiqs. ala kau xmengaku lak kan. relax la. aku dlu pon selalu fail juge. nasibla time SPM aku berjaya gak dpt credit walaupon selalu tido di bawah meja makmal time eksperimen. eheh

kimia atau "chemistry" bg mereka yg feefeling org puteh meski bontotnye tetap la hitam dlm konteks perbincangan aku hari ni (walaweh ayat) is abt sth yg bond 2 ppl or more in a rship. selalu bila rship itu xmenjadi, kdg2 org menyalahkan ketiadaan chemistry antara mereka *padahal kau xmengaku perangai kau mcm lahanat atau muka kau mcm jambatan xsiap, sbb tu kau kena reject. hiqs! xkisah la, bukan aku peduli pon dgn alasan cliche kau tuh. tp pon kau yg sibuk2 kata xde chemistry tu, kau tau ke chemistry tu apa? kau dah rujuk buku kima tingkatan 5 kau dah ke?

to me, chemistry tu wujud bila kau terasa kau boleh connect dgn org tu. kau boleh berkongsi idea dan berbicara ttg apa2 topik sekali pon. kdg2 betapa kuatnya chemistry tu smpkan klu kau ni jenis xbyk ckp pon boleh berborak berjam2 lamanya dgn org tu. bt chemistry it's not all abt interaction antara 2 org tu je. it's also abt understanding each other and how do ones adapt into each other's life

klu yg xde chemistry tu camne pulak nk define? pada aku, bila kau borak2 dgn dia, pastu tetiba kau xtau nk borak apa dah lepas tu, maksudnye xde chemistry la tuh. atau time borak2, tetiba kau rasa mcm bosan gile bercakap dgn dia. atau kau rasa mcm xleh masuk dgn personality dia. bila dah keadaan camtu, barula aku rasa kau boleh blame the chemistry bila rship kau ngn dia xmenjadi. bukan sebab kau kena reject, tetiba kau cover line ckp xde chemistry kan? eheh

when in a rship, chemistry is very important to me. be it friendship ke, lifetime partner ke, it's important that i actually can connect with the other soul. cuba bygkan berada dlm rship dgn org yg xde chemistry. camne kau nk borak2 ngn dia? xkan mau diam je. camne kau nk spend masa ngn dia klu kau cepat bosan ngn dia? camne kau nk hidup ngn dia klu kau xleh adapt dgn lifestyle dan personality dia? well, am not saying the rship mmg xde peluang pon nk work out. it might, bt the chances that u are torturing urself in a very suffocating rship are much bigger. eheh

and pd aku, chemistry actually nvr goes away. u can nvr lose chemistry. maybe bila dah terlalu lama in a rship, u terasa mcm sth is missing. bt i think apa yg missing is the spark, not chemistry. bila xde spark, camne mau menghangatkan lagi api cinta yg menyala tu kan (walaweh. api cinta katanya. ahaha). bt speaking of experience la kan, my ex and i dah broke up for more than 1 year. and dlm masa setahun, we hv no communication whatsoever due to masalah2 kitorg yg xabis2. eheh. tapi bila aku contact dia balik juz recently, i ws surprised juge bila after sekian lama tanpa sebarang komunikasi, kami masih boleh berborak2 mcm dlu. the converstion ws nvr boring and we chatted after one topic to another almost everyday, mcm dulu2 juge. ternyata chemistry antara kami masih ada dan xpernah hilang pon.

jd demikianla cerita aku psl chemistry ari ni. cuba masa SPM dlu subjek chemistrynye camni kan? harus aku pass dgn warna2 terbang. eheh

17 comments:

jamie said...

ye ke??i kureng setuju la.sbb i hv a friend yg mmg ade chemistry ngn partner bab borak2 ni..tp not abt adapting to each others lifestyle..& they still live happily ever after (chewah..;D). actually dlm relationship,byk factors yg penting.not only chemistry la dik kunyit..:P tolak ansur, hw strong ur will to improve the rltnship, trust, & so many more la.. tak perlu salah kn chemistry bagai la.tepuk dada tny selera..haha.. tapi kalau tak nak tepuk pun blh gak..bt la ape yg patut..*wink wink*

cheers!!

payid said...

points taken kak jamie. bt am not saying chemistry adalah segalanya in order to hv a rship yg bahagia. bt it is one of the important elements la

*ok2. better dun start to argue with u in my blog. klu x smp 20 komen pon abis2. eheh

jamie said...

hahaha..im ready anytime bebeh..;D just bring it on!!haaahaha..

akusemut.hitam said...

eveready sungguh si jamie ni. macam bateri!

payid said...

dia lg hebat dr bateri la semut. bateri pon boleh abis tau. ehehe

jamie said...

*sengih sampai telinga sambil lompat bintang*..hahaha

payid said...

lompat baik2 kak. kang terantuk kena kipas

vanila said...

yup lotsa elements to work a relationship ..spark,give n take,attitude,and i agree chemistery is one of d crucial elements.me myself lost d spark bt the chemistery is still there, dats why we can stil b gud frenz...

jamie said...

takpe..i lompat tgi n terbang terus..hehehee..flying without wings..kahkahkah

Jebonx said...

Jangan sayang. Jgn lompat tinggi2, kang stuck susah I nak gi amik. Nak kena pinjam space shuttle plak.
Kunyit.. Bercakap2 pasal kimia, jgn lupa bahan pemangkin..

jamie said...

hahaha..amik ko..ni kang ade gak jadi clas kimia betul2..i xnk join..
btw sayang,i lompat terus terbang..takkn stuck punye..hehee..;D

dian said...

nok uols suke tak biologi?

heheh tiber je nak lari topik

anak emak said...

sibuk dgn chemistry,,,,jgn lupa bab yg tersurat dan tersirat dari Allah...tak kan jadi chemistry tanpa izinnya...

hampehhh..

payid said...

dian

harusla mak ske noq. esp subjek anatomi manusia. ai laiiikkk... eheh

anak emak

terima kasih atas ingatan itu. tp perluke trashing me in my own blog?

if u hv a prob with me or my writings, pergila kau baca blog org lain. atau pergila buat blog sndiri. xpon pergila kau duduk di bwh ketiak emak kau di sana

anak emak said...

mengingat sesama tak salah kan....bila kita baca bab nasihat kita kata org trashing bila baca bab jiwang suka amat....so isnt that negative..

would love to duduk dlam ketiak mak..if my emak still alive...:)

jamie said...

hhmm..ape la..chill out ppl..hehe..hi anak emak..i anak ayah..;D..btw kunyit, jgn emo k..jom chat..

payid said...

ok im so sorry to hear dat. really do. am not mad becoz of the adv. actually i really apreciate that

am juz mad when all the sudden u called me hampeh for no reason

bt am really sorry

cheers ppl!